Makale Çevirisi Nedir?
Makale çevirisi, bir konu hakkında yazılan bilimsel ve bilgilendirici yazıların akademik çeviri kapsamında hedef dile çevrilmesi işidir. Becerilere, yaratıcılığa ve derin bilgiye sahip olan bu tüm makalelerin çevirileri çok önemlidir. Araştırma yapılarak makaleye neyin dahil edileceğine karar vermek zaman alır. Bu makaleler, bir dergide, gazetede veya çevrimiçi olarak yayınlanmış makaleler olabilir. Makale çevirisi, olası dil ve kültür farklılıklarını bulup hedef kitleye göre gerçekleşir. Çevirmen, kaynak metnin içeriğini, üslûbunu, dilbilimsel ve kültürel özelliklerini ayrıntılı bir biçimde inceleyerek makaleyi hedef dile çevirmelidir. Her makale içerdiği konu ile ilgili alanında uzman çevirmenler tarafından çevrilir. Örneğin, makale bir ilaç prospektüsü ile ilgili ise o makaleyi, bir tıp fakültesi mezunu olan çevirmen yapabilir.
Doğru Makale Çevirisi için Makalenin Orijinali Nasıl Olmalıdır?
- Kaynak dil anlaşılır şekilde yazılmış olmalıdır.
- En net çeviri için daha kısa cümleler tercih edilmelidir.
- Kısaltma gibi ögelerin açıklamaları, orijinal metinde de verilmelidir.
- Dolaylı anlatımdan kaçınılmalıdır.
Makale Çevirisi Nasıl Olmalıdır?
Makale çevirisi konusunda en sık yaşanan sorun, çevirmenin ilgili konunun terminolojisine hâkim olmamasıdır. Bu yüzden, mutlaka makalenin konusunda uzman çevirmenler bu çeviriyi gerçekleştirmelidir. Kaynak dildeki makalenin, okuyucu üzerinde oluşturduğu etki ile, çeviri metnin okuyucu üzerindeki etkisi aynı olmalıdır. Her makale tercümesi sona erdiğinde bir editör tarafından kontrol edilmelidir. Makaleler tezlere göre daha kısa metinler olduğu için birebir çevrilmeleri daha kolaydır. Çevirmenler hem kaynak dile hem de hedef dile hâkim olmalıdır.
Noktalama işaretleri, dilbilgisi, dil stili, biçimlendirme, netlik ve akıcılık bütün olarak kontrol edilmelidir. Konularına göre teslim süreleri uzuyor olabilir. Bu sebeple doğru bir çeviri için teslim tarihinden en az 3 gün önce çevrilmeye başlanmalıdır. Anlatım yalın olmalıdır. Söz oyunlarına başvurulmadan direkt olarak anlatılmalıdır. Mutlaka resmi bir üslupla yazılmalıdır. Savunulan her görüş, makalenin sonundaki anlamı destekleyici mantıkla yazılmalıdır. Makale tercümesi yapılırken ele alınan düşünceler kanıtlarla desteklenmeli, her tür iddiaya kanıt gösterilmelidir.
Makale Türleri Nelerdir?
Makalenin yazılacağı konu güncel ve bireysel olabileceği gibi, felsefî, bilimsel, sanatsal da olabilir. Bunlardan bazıları:
- Tıbbi makaleler
- Mesleki makaleler
- Hukuki makaleler
- Kişisel gelişim makaleleri
Tüm makale çevirisi taleplerinizi tek tuşla bize iletebilir ve teklif isteyebilirsiniz.