Noter Onaylı Tercüme Fiyatları hesaplanırken tasdik alacağınız noterin bulunduğu konuma ve tasdik alınacak belgeye göre değişiklik gösterebilir. Pasaport ve diploma gibi belirli belgeler kısa ve genel olmaları nedeniyle daha ucuz olacaktır. Fiyatları bulunduğunuz konuma göre değişir ve 100 TL’nin üstünde olacaktır. Eğer tasdik gereken belgede karakter sayısı fazla ise fiyat daha değişken olur. Türkiye’de bu tür bir durumda 1000 karakter bir birim olarak adlandırılır ve fiyat birim başına verilir. Kullanılacak dilin yaygınlığı uzun metinlerin fiyatlarında büyük bir fark yaratacaktır.
Noter Onaylı Tercüme Talep Edilen Diller
Türkiye’de yapılan çoğu çeviriler gibi noter onayları da yaygın olarak İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde istenecektir. Bu diller aynı zamanda çevrilmesi ve onaylanması en ucuz olan diller olacaktır. Bu dillerin yaygınlığı ve ülkemizde bu dilleri kullanan kişilerin sayısı nedeniyle kullanılacak belgelerin çoğunluğu bu dillerdedir. Bununla birlikte Rusça, Arapça ve Çince gibi daha az kullanılan dillerin çeviri ve tasdiki biraz daha pahalı olabilir.
Tercümanın Yetkinliği
Bir belgenin onay almak için noterin eline ulaşmadan önce yeminli bir tercüman tarafından çevrilmesi gerekir. Yeminli tercüman belgeyi çevirmeye ve belgenin doğruluğunu kanıtlayacak kaşeyi basmaya yetkisi olan kişidir. Çeviri notere bağlı çeviri bürosunda yapılır ve yeminli tercümanın kaşesini bulundurur. Yeminli tercümana yetkisini ancak noter verebilir.
Noter Onaylı Tercüme Neden Gereklidir
Belge vereceğiniz kurumdan noter onayı almanızın gerekli olup olmadığını öğrenmeniz önemlidir. Bazı belgelerin yalnız yeminli tercüman tarafından çevrilmesi şartıyla kabul edilmesine rağmen bazı belgeler noter tasdiki gerektirir. Ancak yurt dışında bulunan kurumlar tarafından istenen veya bu kurumlara verilecek belgelerde noter onayı istenecektir. Bu tür resmi durumlarda kullanılacak dosyalarda bir sahtelik veya yanlışlık olmaması için noter onayının çok büyük bir görevi vardır. Noter onayı almış bir belgenin gerçekliği kesin olduğu için rahatlıkla kullanılabilir.
Evrak Türleri
Her resmi evrakta noter onayı gerekmez. Bazı evraklarda yeminli tercümanın kaşesi yeterli olacaktır. Bu tür durumlarda belgeyi teslim edeceğiniz makam sizi noter onayı gerekip gerekmediği konusunda bilgilendirecektir. Noter onayı gerekebilecek evraklardan bazıları; evlenme sözleşmesi, beyanname, ifade tutanağı, vasiyetname, oturma hakkı sözleşmesi, şirket sözleşmesi, vakıf senedi olarak adlandırılabilir. Noterin onay vermesi için belgelerin asıllarının belgeler ile birlikte sunulması gerekir. Aksi takdirde noter belgenin gerçekliğinden emin olamaz.
Kızılay noter onaylı tercüme taleplerini de karşılıyoruz.